Червената книга на БългарияХората все по - рядко се замисляме за опазването природно богатство. Всеки ден растенията и животните изчезват, вече е настъпил момента човека да опазва природата.

Легенда за еделвайса

Живяли преди много години сестра и брат- Едел и Вайс. Един ден, докато си лежали на красива поляна, Вайс забелязал един непознат, изключително красив бял цвят, който се мъдрел на високо в скалите.Показал го на сестра си Едел и тя предложила да се покатерят догоре и да го откъснат като подарък за техните родители.

Започнали да се изкачват двете деца, но колкото по-нагоре отивали, толкова по-трудно ставало. Първи до заветната цел стигнал Вайс.Той протегнал ръка и едва успял да откъсне непознатото цвете, когато изведнъж усетил, че камъка на който е стъпил се изплъзва под краката му. Със сетни сили успял да извика на сестра си, че пада. В желанието си да го спаси тя му подала ръка двамата полетели в пропастта.

На следващата година на мястото където двамата паднали поникнало бяло цвете. В тяхна памет родителите им го кръстили -ЕДЕЛВАЙС.

Copyright © 2o11-2o12 Petur & Anelia ®. All rights Valid CSS! Valid XHTML 1.0!